Monday, 3 March 2014

umpan dedak .

lokasi pertama aku mencuba dedak
-tasik melati, perlis.
-hasilnya . talapia, lampam, ikan putih, merah pipi dan bandaran aka bandaraya aka dbkl.
ni antara port favret la kalau aku dh taktau nak mancing mana. Sambil mancing, smbil cuci mata. Haha. Even org tempatan cakap tasik ni tak banyak ikan. Aku rasa banyak. Cuma ada port dan umpan yang dipakai. Aku pernah tgk ada pakcik ni daratkan patin kt situ. Waktu pagi. Selain tu, spesis lain yang ada. PB, toman, haruan, keli. Waktu ikan frenzy, pagi dan lewat petang.

lokasi kedua
-tasik uitm *rahsia
-hasilnya. Keli, selat, keli kampung*tah la keli apa, tp badan ada corak bintik2, n ekor dia bersambung dengan sirip. Kura2 dan haruan.
Betul tak tipu, haruan makan dedak. Bkn sekali, banyak kali dia sentap. Cuma 2 ekor sempat naik. Agaknya lapar sangat la kot.

lokasi ketiga
-tasik darulaman jitra, kedah.
-hasilnya. Lampam, talapia.
*3 kali trip pegi mancing. Trip kedua, terlepas rohu akibat sentap terlalu kuat. Excited weh. Tapi bukti menunjukkan rohu, sbb sisik dia ada kt salah satu mata bom tu. Trip ketiga n aku sorg2 dkat situ je, sbb mlm tu hujan. Rod kena seret, melompat aku capai rod. Drag habis ketat pun kne tarik lagi. 2 minit je main, pin perambut patah. Disyaki rohu. *pengalaman yg aku xkn lupa, sbb haritu birthday aku. Haha. Aku sambut birthday dgn ikan.

lokasi keempat
-kolam agrofarah, jitra, kedah.
-hasilnya, patin.
*aku target rohu dgn pacu. Lain yg makan.

lokasi kelima
-kolam abe, batu pahat, perlis.
-hasilnya, rohu.
*umpan last minute buat.

okay, ni cara aku bancuh dedak dan buat ibu umpan. *aku tak pandai guna roti sebenarnya.

Dedak 929, dedak strawberry, dedak omega
*semua ni aku beli kt kedai tce tackles. Dedak strawberry yang pek biru. Dedak lain tu pek hijau.

Ibu umpan - tempe fresh dari pasar tani, santan dr kelapa cambah(yg naik pokok dah), biskut merry/kuih samprit. *aku pakai kuih samprit, stok hari raya haritu x habis. Serius ok. Tepung jagung, ubi kentang, *optional, korg boleh tambah mcm2 lagi, kreatif la sikit. Kalau kena, mmg power. Lepas tu blend semuanya. Santan biar pekat takpe, jgn cair sgt. Lepas dah siap, masuk dlm botol. Jemur tgh panas. 3 hari pun dah okay. Hati2 buka penutup botol, takut kena tembak kat muka.

Bila nak pergi mancing, dedak tu semua campur dan gaul. Masuk ibu umpan secukup rasa. Jgn byk, hilang bau dedak. Tambah air sikit. Gaul sampai agak2 boleh kepal kt mata kail. *baik pakai sarung tangan. Bau dia ssh nk hilang.

1 comment:

  1. Salam bosss. Nak tanya yg tasik melati tu, kat belah mana.. Area org beriadah tu ka area org jogging pintu masuk belakang sana

    ReplyDelete